Herken jij deze klachten na een miskraam?
- Angst
- Somberheid
- Schuldgevoelens
- Stress of spanningsklachten
- Prikkelbaar, geïrriteerd zijn of een kort lontje hebben
- Stemmingswisselingen
- Gevoelens van leegte of afvlakking
- Gevoelens van hopeloosheid
- Verminderde interesse of plezier
- Veranderde eetlust
- Vergeetachtigheid
- Nachtmerries of dromen die passen bij verlies
- Concentratieproblemen
- Slaapproblemen
- Lichamelijke spanningsklachten (hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn)
Psychische klachten na een miskraam
Het doormaken van een miskraam kan een diepgaande emotionele impact hebben op zowel je fysieke als mentale gezondheid. Naast de fysieke pijn en het verdriet van het verlies, kunnen psychische klachten ontstaan die variëren in intensiteit en duur. Deze klachten kunnen zich manifesteren als een scala aan emoties en reacties. Het is belangrijk om te erkennen dat ze volkomen normaal en begrijpelijk zijn in een dergelijke situatie.
Psychische klachten die kunnen ontstaan na een miskraam zijn rouw, angst en schuldgevoelens. Hoewel deze reacties in eerste instantie vaak natuurlijk zijn, kunnen deze ook resulteren in depressieve symptomen zoals verlies van interesse in activiteiten, slaapproblemen, vermoeidheid en concentratieproblemen. Ook kunnen er angstklachten ontstaan, bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe zwangerschap volgt.
Het is van cruciaal belang voor ouders die een miskraam hebben meegemaakt om zich bewust te zijn van deze mogelijke psychische klachten en om tijdig deskundige hulp in te schakelen.
Psychische klachten na zwangerschapsafbreking
Ook bij zwangerschapsafbreking kunnen de klachten die hierboven beschreven worden zich manifesteren. Een zwangerschap afbreken doe je niet zomaar: het is vaak een van de moeilijkste keuzes die je, met het oog op het geluk van je kindje, moest maken. Soms kan deze keuze gepaard gaan met heftige schuldgevoelens, hoewel deze eigenlijk nooit gerechtvaardigd zijn. Ook voor ouders die te maken hebben gehad met zwangerschapsafbreking is de module geschikt.